Oxaalzuur druppelen in december

Het druppelen van oxaalzuur heeft het meeste effect wanneer de volken broedvrij zijn. Als imker kunnen we een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat een volk broedvrij is.Maatregelen broedvrij maken volk

  • Overwinter de volken zo koud mogelijk: pak de bijen niet in, zorg dat de kasten niet kunnen tochten.
  • Laat de bodem open. Gebruik alleen een schuiflade voor Varroa-controle en Varroa-behandeling.
  • Zorg voor grote sterke volken. Kleine volken zijn meer geneigd om een broednest aan te houden dan grote volken.
  • Neem gedurende de zomer een aantal Varroa-reducerende maatregelen, bijvoorbeeld door een Scalvinikooitje, darrenraat-methode of arrestraam. Volken met een hoge Varroa-besmetting houden ook een broednest aan.

Er zijn ook andere invloeden waar we als imker geen vat op hebben, zoals het weer en de daglengte.

Het weer
Wanneer de eerste nachtvorsten hun intrede doen, stoppen de koninginnen met het leggen van eitjes. Noteer de eerste nachtvorsten. Een rekensommetje leert dat de bijen na 21 dagen broedvrij zijn. Dit jaar (2017) waren de eerste nachtvorsten rond 1 december.

De daglengte
De daglengte is een van de voornaamste redenen voor de bijen om een broednest aan te leggen. Wanneer de dagen lengen, wordt het broednest groter. Vooral in augustus en september wordt het broednest kleiner, dit staat los van het weer en de drachtomstandigheden.
Langdurig onderzoek heeft aangetoond dat 1/3 van de volken eind oktober geen broed meer heeft en 1/3 heeft minder dan 1000 broedcellen.
In januari, wanneer de dagen weer beginnen te lengen zullen de bijen weer meer broed gaan aanzetten. Zeker eind januari, begin februari wanneer er een zachte periode is.

Wanneer oxaalzuur druppelen?
Wanneer we één en één optellen betekent dit voor 1017 dat rond 20 december de beste tijd is om oxaalzuur te druppelen. Natuurlijk kun je ook een oxaalzuur-verdamper gebruiken, zelf ben ik daar minder een voorstander van omdat het inademen van de damp gevaarlijk is en je nogal wat voorzorgsmaatregelen dient te treffen. Dit is meer voor de groot-imkers onder ons.

Aanbieding: gratis navulverpakking bij oxaalzuurpakket!

Bij Het ielgat verkopen we 2 pakketten voor het druppelen van oxaalzuur. Bij beide pakketten ontvang je de hele decembermaand een gratis navulverpakking.

Pakket A voor 5 volken

Pakket B voor 20 volken

Benieuwd hoe je de oxaalzuurbehandeling kunt uitvoeren? Bekijk hier een duidelijke korte video:

Bert Pranger
Het ielgat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *