Segeberger Simplexkast Het ielgat nu gemodificeerd

In Nederland worden door veel imkervakhandels Segeberger bijenkasten aangeboden voor de Nederlandse Simplexmaat.

Een Segeberger is een model kast ontwikkeld door het bijeninstituut te Celle. Veel imkers denken dan ook dat alle Segebergers gelijk zijn. De buitenkant is inderdaad overal hetzelfde, en ze passen ook allemaal op elkaar, maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Veel van de in Nederland verkochte kasten, worden gemaakt in matrijzen die voor de Duitse raammaat gemaakt zijn. Deze kasten hebben een aantal nadelen:

Maatvoering Duitse ramen
De Duitse raampjes zijn iets breder dan onze Simplex raampjes, waardoor de broedkamer en honingkamerbakken van deze Segebergers aan de voorzijde en achterzijde teveel ruimte hebben met veel braamraat als gevolg.

Afstandshouders Duitse ramen
De Duitse raampjes hebben korte oortjes en hebben vaak een Hoffmann systeem, waardoor er afstandsrepen gebruikt worden met ingelegde plastic stripjes. Om deze kasten toch geschikt te maken voor de Nederlandse maat worden er verschillende systemen gebruikt, zoals: plastic stripjes of platte metalen strips die in een gleufje geduwd moeten worden. Nadeel hiervan is, dat, ook al omdat de bijenruimte aan de onderkant vaak te groot is, de raampjes aan elkaar vastkleven en dat ze dan compleet met strip en al uit de bakken getrokken worden, met alle gevolgen van dien.

De Segeberger gemodificeerd van het ielgat
Onze broedkamers en honingkamers worden gemaakt in een matrijs die we zelf hebben laten maken.

Maatvoering Segeberger Het ielgat
Onze maatvoering aan de voor- en achterzijde, evenals de bijenruimte tussen de kasten voldoet aan de standaardmaat van 7 tot 9 mm. Daardoor heb je minder last van braamraat. De kasten worden geproduceerd door de fam. Stehr in Duitsland.

Afstandshouders Segeberger Het ielgat
De raampjes komen te liggen in u-vormige metalen afstandsrepen van 1 mm. met een hartafstand van 37 mm. Deze afstandsrepen worden bij Het ielgat gemaakt.

Nieuwe matrijs met bijenafstand onder oortjes ramen
Nieuw is dat we de matrijs voor de bakken hebben aangepast, waardoor er een bijenafstand is ontstaan onder de oortjes. Hierdoor kun je de raampjes gemakkelijker terugzetten, zonder dat je bijen beschadigt. Voordeel hiervan is dat je vlotter kunt werken, omdat je niet eerst bijen hoeft weg te halen voordat je het raampje terug plaatst.
Je kunt bij ons niet kiezen tussen 11 of 10 raams afstandsrepen, omdat de afstand voldoet aan de geldende normen. Onze Segeberger afstandsrepen gemodificeerd zijn gemonteerd op een beukenhouten latje, dat in de kast geklemd wordt. Wanneer er dan ook nog een beetje lijm aan wordt toegevoegd, zitten deze muurvast.

We hebben een aantal nieuwe pakketten samengesteld voor zowel beginnende- als gevorderde imkers.
Bekijk hier alle Segeberger pakketten

Kortom, wil je een Segeberger kast aanschaffen, kijk dan niet alleen naar de prijs, maar kijk ook of de maatvoering deugt en of de afstandsrepen op een deugdelijke manier in de kast gemonteerd zijn.

Bert Pranger

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *