Kunststof bijenkasten verven

Dat een kunststof bijenkast zoals de Segeberger nou niet het allermooiste accessoire is in je tuin, daar zijn de meeste imkers het wel mee eens. Een houten kast wordt vaak mooier gevonden, omdat hout een natuurproduct is. Daarentegen is een kunststof kast aanzienlijk lichter dan een houten kast, vooral als je veel reist met de bijen kan dat handiger zijn.

Gelukkig kun je de kunststof kast gemakkelijk voorzien van een andere kleur. Maar welke kleuren zijn geschikt voor een bijenkast? En welke verf kun je hiervoor het beste gebruiken?


Kleur kiezen voor bijenkast
Bijen zien over het algemeen dezelfde kleuren als de mens, behalve de kleur rood. Echter zien zij wel Ultraviolet, wat wij mensen weer niet zien. Je kunt de bijenkast dus gerust geel, groen, bruin of blauw verven. Wat ook een leuke combi is, is geel en bruin, zoals op de volgende foto:

Soort verf
Wij gebruiken altijd oplosmiddelarme verf of verf op waterbasis. Deze kun je gewoon in de bouwmarkt kopen.
Voordat je meteen enthousiast de hele kast gaat verven, is het handig om een klein stukje te proberen op bijvoorbeeld de binnenkant van het dak. Zo weet je zeker dat je kast niet oplost in de verf.

Verf aanbrengen
Er zijn verschillende manieren om de verf aan te brengen op de kunststof bijenkast. Zo kun je een roller in combinatie met een kwast gebruiken, maar ook met een spuitbus gaat het over het algemeen prima. Onze ervaring is dat de roller met kwast het mooiste resultaat geeft.

Meerdere bijenkasten
Wanneer je meerdere bijenkasten op een rij gaat neerzetten met een kleine tussenruimte, kun je het beste de kasten of de vliegplanken een andere kleur geven. Dit voorkomt dat de bijen zich vergissen en de verkeerde kast binnen gaan (vervliegen).

Alle tips op een rij

  • Je kunt elke kleur behalve rood kiezen voor de kast en/of vliegplank
  • Gebruik oplosmiddelvrije verf of verf op waterbasis
  • Probeer de verf eerst op een klein stukje van de kast
  • Verf nooit de binnenkant
  • Geef bijenkasten die naast elkaar staan een andere kleur tegen vervliegen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *