Drijfvoeren

Er is een wezenlijk verschil tussen bij-voeren en drijf-voeren. Zo kun je bijvoorbeeld rond eind januari uit voorzorg een pak Api-Fonda op het volk leggen zodat de bijen, wanneer de koningin begint met leggen, voldoende voer hebben.

Bijvoeren

Veel imkers die naar het fruit of de wilg reizen doen hetzelfde. Dit wordt altijd met vast voer gedaan zoals Api-Fonda of zelfgemaakte borstplaat (zie Schotman).

Drijfvoeren

Drijfvoeren doe je wat later in het seizoen. Meestal begin maart, maar dat hangt een beetje van het weer af en ook van de weersvoorspellingen.
De bedoeling ervan is dat de koningin gestimuleerd wordt om meer eitjes te produceren en dat de voedsterbijen deze larfjes gaan voeden. Wanneer je besluit om te gaan drijfvoeren, moet je dat elke dag doen tot de eerste dracht begint.

Zelf doe ik het als volgt:
Een potje eigen honing (ongeveer 370 ml.), het beste zo vers mogelijk in verband met HMF. Doe hier eenzelfde hoeveelheid lauw water bij en los de honing al roerende op. Doe dat niet met een mixer omdat je dan teveel lucht in je mengsel krijgt. Roer deze oplossing vervolgens door een halve jerrycan Trim’ O’ Bee. Geef in het begin elk volk dagelijks ongeveer 200 ml. van deze oplossing. Je zult zien de broedaanzet enorm gestimuleerd wordt.

Water
Een volk met broed heeft veel water nodig. Zet wanneer je met drijfvoeren begint ook eens een schoteltje met water op het volk. In het voorjaar hebben we vaak te maken met ook wat koudere dagen, een volk met broed heeft water nodig. Een deel van de waterhaalsters zal verkleumen. Je zult zien dat de bijen dankbaar gebruik maken van het aangeboden water. Overigens kun je ook een schoteltje water gebruiken wanneer je je bijen verder met rust wilt laten. Je kunt ook een klein voerbakje geschikt voor een fles gebruiken om water te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *