De Segeberger bijenkast

Ontstaan
Eind jaren 60 is de Segeberger ontwikkeld door het bijeninstituut te Celle. Van oorsprong werd deze kast gemaakt voor de Duitse raammaat. (DN).
Omdat deze kast ontwikkeld is door een bijeninstituut zitten er geen octrooirechten op, iedereen kan dus deze kast namaken.
De fa. Stehr is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling en heeft deze kast tot op heden in productie.
Ongeveer 15 jaar geleden heeft het ielgat een eigen matrijs laten maken, (deze matrijs staat bij de fa. Stehr) waarbij de binnenmaten zijn aangepast voor de Nederlandse (Simplex) raammaat. Een jaar geleden is de kast aangepast (gemodificeerd) waardoor er een bijen-ruimte onder de oortjes is gemaakt. Onze kasten zijn volledig uitwisselbaar met alle originele Celle kasten geproduceerd door de fa. Stehr.

Huidige situatie
Midden jaren 90 nam de verkoop van deze kasten een enorme vlucht. Daardoor werd het ook voor andere producenten interessant om een Segeberger te maken en te verkopen. Voor zover mij bekend worden alle andere kasten buiten Duitsland geproduceerd.
Zoals gezegd; er rusten geen rechten op dit model kast, iedereen kan deze kast namaken en in de handel brengen.  Dat gebeurt nu ook volop. Met allerlei fantasienamen.

Maatvoering
Veel (beginnende-) imkers denken dat wanneer ze een Segeberger kopen, ze een merk kopen, dat is dus niet het geval, je koopt een model kast ontwikkeld door Celle. In de praktijk blijkt dat iedere producent een andere maatvoering hanteert, met vaak maar een afwijking van enkele mm. Het probleem is, dat wanneer je met verschillende merken door elkaar werkt, niet alles mooi op elkaar past.
Een ander probleem is, dat veel Segebergers die als Nederlandse Segeberger verkocht worden afgeleid zijn van een Duitse kast, met een aanpassing voor “onze” lange oortjes. Je ziet plastic stripjes, afstandsrepen die in gleufjes zitten ed. Vaak is de ruimte aan de voor- en achterkant te groot, waardoor er braamraat ontstaat en ook laat de bijenruimte tussen de raampjes bij sommige kasten te wensen over.
Zoals gezegd: Het ielgat heeft eigen matrijzen, met de juiste binnenmaat voor Simplexramen.
Voor “onze”Segeberger hebben we aluminium afstandsrepen ontwikkeld met de juiste raamafstand. U kunt bij ons dus niet kiezen uit 10 raams of 11 raams.  We leveren uitsluitend 11 raams afstandsrepen met een goede maatvoering.
We leveren onze kasten inclusief afstandsrepen, deze zitten bij de prijs in en hoeven dus niet apart besteld te worden.

Hardheid
Onze kasten worden geschuimd met 100g/l.  In de praktijk blijkt dat dit de beste combinatie is t.a.v. gewicht en kwaliteit.  De verschillende merken hanteren verschillende verhoudingen, bij kasten met een lager soortelijk gewicht heb je kans dat de bijen deze aanvreten.  Ook dat kun je aan de buitenkant van een kast niet zien.

Onderdelen
We verkopen inmiddels al meer dan 30 jaar Segebergerkasten.  We hebben een eigen houtbewerking en eigen metaalverwerking en maken veel dingen zelf. Voor de Segeberger hebben we o.a. het volgende ontwikkeld:

  • Meerdere modellen opklapbare vliegplankjes.
  • U-vormige afstandsreep met bijenruimte voor de nieuwe gemodificeerde kast.
  • U-vormige afstandsrepen voor meerdere “oude”modellen
  • Vlieggatverkleiner voor de Varroabodem
  • Een eigen model Rvs dakbeugel
  • Nieuw: Een multifunctionele tussenbodem
  • Nieuw: Een ring met inzet, voor 33 Apidea-raampjes. Hierdoor kun je alle broed en bijen op een volkje invoeren.

In een volgend blog maken we een overzicht van alle onderdelen, die het ielgat voor de Segeberger verkoopt. Een aantal van deze onderdelen kun je alleen bij Het iegat kopen, omdat we deze zelf produceren.

Let op
Iedere producent maakt een eigen model bodem, onze vliegplankjes passen dus alleen op Varroa-bodems geproduceerd door de fa. Stehr.

Tenslotte
Mocht u overwegen een Segeberger aan te schaffen, laat u dan goed voorlichten. Wij durven te stellen dat onze kasten qua maatvoering de beste zijn voor de Nederlandse “Simplex” raampjes.
Tevens hebben we het grootste assortiment aan onderdelen voor de Segeberger.
Mocht u ideeën hebben over aanpassingen of een uitbreiding van ons assortiment, laat het ons weten, in principe kunnen we alles maken van: hout, metaal of kunststof.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *