‘’wie schrijft , die blijft’’

Imkeren begint in de eerste plaats met een bijenvolk in een goed onderkomen. Educatie, beschermende kledij en wat gereedschap, daar wordt al snel aan gedacht. Iets wat zeker niet vergeten mag worden is de imker-administratie. Want zonder het maken van aantekeningen is goed imkeren niet mogelijk.

Kastkaart
Hiervoor gebruiken wij een kastkaart. Op de kastkaart noteren we als eerst alle gegevens van het volk. Vervolgens bewaren wij de kastkaart onder het deksel in de kast.

Telkens als we handelingen verrichten in de kast of het volk controleren, dan maken we hier kleine aantekeningen van op de kastkaart. Zo weten we een volgende keer hoe het volk er voor staat en wat we moeten doen. Ook kunnen we in de winter de kaarten eens naast elkaar leggen om de balans van het afgelopen jaar op te maken. Aan de hand van deze informatie kunnen we weer een plan voor het volgende jaar maken.

In de tijd van smartphones, tablets, computers en apps, hechten wij nog altijd waarde aan een stukje papier. Wat zo nu en dan ook zeker zijn nadelen kent. Alleen vaak toch ook wél zo gemakkelijk. En het spreekwoord luidt; ‘’wie schrijft, die blijft’’.

Hoe je het doet is minder belangrijk dan dat je het doet, houd vanaf de eerste dag alles goed bij om later problemen te kunnen analyseren of te voorkomen.

De bijgevoegde kastkaart is een zelf gemaakte kaart zoals wij die gebruiken, dit is slechts een voorbeeld en mag gebruikt worden.

Download de Kastkaart 2018 of kopieer de afbeelding hieronder.

Marco Jansema
Het ielgat

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *