Wij krijgen nog wel eens de vraag wat het verschil is tussen gegoten en gewalste kunstraat. In dit blogbericht leggen we het uit.
Het ielgat verkoopt uitsluitend kunstraat en was-pastilles van Europese herkomst en van de hoogste kwaliteit. We verkopen gegoten en gewalste kunstraat met een celgrootte van 5,4 mm. Op bestelling kunnen we ook 5,1 en 4,9 mm en darrenraat leveren. Je dient hierbij rekening te houden met een levertijd van ongeveer 3 weken.
Reinigingsproces ruwe was
Voordat er kunstraat van gemaakt wordt, wordt de ruwe was op een milieuvriendelijke manier gezuiverd, zonder dat er gebruik gemaakt wordt van chemicaliën. Er wordt gebruikt gemaakt van actieve kool. Hierbij worden er niet alleen alle verontreinigingen uitgehaald, maar ook een deel van de residuen van bestrijdingsmiddelen. Na deze reiniging wordt de zuiverheid bepaald door een gaschromatograaf, waarbij er twee soorten gas gebruikt
worden. Vervolgens wordt elke partij voorzien van een lotnummer. Dit kun je terugvinden op de achterzijde van onze kunstraat. Van elk lot wordt een staal bewaard, waardoor er bij problemen altijd een onafhankelijk onderzoek kan plaatsvinden. Daarnaast is onze kunstraat voorzien van een garantiezegel, dat betekent dat er steekproefgewijs gecontroleerd wordt door het ”Fachverband”, een onafhankelijke organisatie van beroepsimkers.
Gewalste kunstraat
Om gewalste kunstraat te maken wordt er eerst van vloeibare was een rol van ongeveer 1 cm dikte gemaakt. Deze rol wordt vervolgens door een wals met cel-afdrukken gehaald en versneden tot het gewenste formaat.
Voordelen gewalste kunstraat
- Door het walsen blijft de kunstraat flexibel en zal daardoor niet zo snel breken
- Gewalste kunstraat is iets dunner dan gegoten kunstraat, waardoor er een velletje per kg. meer inzit.
Nadelen gewalste kunstraat
- Door het walsen ontstaat er spanning in de kunstraat. Wanneer de omgevingstemperatuur schommelt, kan deze kunstraat krom trekken. Dat kan ook in de kast gebeuren wanneer ze niet snel genoeg uitgebouwd wordt.
Gegoten kunstraat
In een vat wordt de was vloeibaar gemaakt. Deze vloeibare was wordt rechtstreeks op de walsen gegoten.
Voordelen gegoten kunstraat
- De wasplaatjes zijn dikker, de bijen gebruiken een deel van deze was, waardoor ze beter en vlugger uitgebouwd wordt
- Door het gietproces ontstaan er scherpere cellen met een iets betere vorm
- Deze kunstraat is stabiel en trekt niet krom door temperatuurverschillen
- Je kunt deze was ’s winters al insmelten om zomers te kunnen gebruiken.
Nadelen gegoten kunstraat - Bij lagere temperaturen is deze was bros en zullen de velletjes snel breken
- Bij het insmelten moet de was eerst ongeveer 24 uur op kamertemperatuur hebben gelegen.
Conclusie
In het kort samengevat kan worden gesteld dat gewalste kunstraat iets hanteerbaarder is doordat deze wat minder breekbaar is. Gegoten kunstraat worden sneller en beter uitgebouwd door de bijen. In de handel is er veel prijsverschil bij de aankoop van kunstraat. Bedenk wel dat ook hier goedkoop, duurkoop kan zijn. Dat hebben ervaringen uit het verleden wel geleerd. Het ielgat heeft er alles aan gedaan om een kwalitatief goede kunstraat voor een redelijke prijs op de markt te brengen.
Bert Pranger
Het ielgat