Honing is een goede suikervervanger. Je hebt er minder van nodig dan suiker, omdat honing vaak wat zoeter is van smaak. In honing zit natuurlijk ook suiker maar het bevat ook gezonde enzymen. Honing bestaat grofweg uit de volgende stoffen:
- 80 % sucrose (dus fructose en glucose)
- 17 % water
- 3 % micronutriënten
Het is deze laatste 3 % die honing in veel opzichten zo bijzonder maakt. In dit deel zitten essentiële vitamines, enzymen, spoorelementen en mineralen. En dan zijn het met name de enzymen glucoseoxidase, katalase, diastase en invertase die goed zijn voor je gezondheid.
Haverkoekjes met honing
Met honing kun je heerlijke koekjes bakken, bijvoorbeeld deze haverkoekjes.
Ingrediënten
-
- 250 gram havervlokken
- 250 gram bloem
- 2 eetlepels honing (wij gebruikten Balsemienhoning)
- 75 gram kokosschaafsel
- 125 gram boter
- ½ theelepel baking soda* (zuiveringszout)
- 1 eetlepel kokend water
- Snufje zout
*Geen baking soda in huis? Je kunt dit ook vervangen met 1 theelepel bakpoeder.
Bereiding
- Mix de havervlokken, bloem, zout en kokos.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Mix de baking soda met kokend water en voeg dit aan de boter toe. Voeg dit bij de droge ingrediënten, samen met de honing**.
- Plaats kleine bergjes (ongeveer een eetlepel) op een ingevette bakplaat en bak de koekjes in de oven op 150-160ºC, +- 20 minuten.
**Heb je geen vloeibare honing? Je kunt de honing dan even au bain-marie verwarmen. Beter niet in de magnetron! Wanneer je de honing boven de 40 à 45 graden Celsius verwarmt, worden de voedingsrijke enzymen vernietigd en dat is natuurlijk zonde.
En tadaa: een heerlijk koekje voor bij de koffie. Eet smakelijk!